Harapan MARYA Hanya Impian

Suka duka hidupku

Views
Assalamualaikum...

Dsebabkan aku x berapa nak bz sangat hari ni, so aku rasa ok kot kalau aku meluahkan perasaan kat blog aku ni....hehe....Bkn apa, saja je nak hilangkan rasa bosan & mgantuk dok sorang2 kat opis ni...Huhu...

Ok, sedar x sedar, nak dekat setahun jugak la aku dah bkhidmat kat company makcik aku ni...Banyak benda baru yang aku dah belajar...Walaupun x semua benda aku tau, at least aku dah tau sikit-sikit selok belok perjalanan bisnes makcik aku ni......Mana la tau esok lusa Allah kasi rezeki lebih kat aku, bole jugak aku bukak bisnes sendiri, iye dok?hehehe...

Memang mula-mula kerja dulu aku rasa xberapa nak best sangat, maklum la aku ni lama dah x kerja..Itu yang rasa malas nak bangun awal2 pagi, then kena dudok bjam2 kat opis lagi, mana aku nak tahan....Bulan ke 2 aku kerja, aku terus hantar surat resign, dgn alasan aku x da transport nak turun kerja, memandangkan tempat kerja aku ni jauh dari rumah...Bulan pertama tu, aku turun kerja dgn aku punya kazen (tapi kazen jauh la)...So, kira alasan aku tu, kukuh jugak la...hehe...

Bila dah tak kerja, aku dok umah makan tdo, makan tdo je kerja....hahaha...Tapi, 2 minggu lepas tu, aku dapat call dari opis, suruh aku turun kerja coz 2 org pekerja kat opis aku cuti & x da sapa yang nak jaga opis...Nak tak nak, aku terpaksa jugak turun....Makcik aku cakap, kalau aku nak terus kerja kat kilang tu, company akan sediakan transport untuk aku & gaji aku dinaikkan dari RM400 ke RM550...Pikir punya pikir, last2 aku setuju aje la...Mana nak dapat duit banyak tu kan kalo x kerja...Bapak pun dah lama pencen...Kalau nak harapkan gaji abang, berapa sangat la...Tu yang aku gagahkan diri juga walaupun hati rasa terpaksa...

Aku tau hidup aku dah tak semewah time bapak masih kerja dulu...Kalo dulu, x kerja pun x apa...Gaji bapak memang lebih dari cukup untuk kami sfamily..Sampai kadang2 adik beradik bapak selalu pinjam duit kat bapak...Bapak aku tu, nampak je garang, tapi bila adik beradik dia susah, mintak tolong dia, cepat aje dia nak tolong...Aku tau, sebagai abang, memang dia bhak nak tolong adik beradik dia, tapi adik beradik dia tu yang x mgenang budi...Bila dah ada duit, liat sangat nak bayar balik duit bapak..Kalo pinjam seringgit dua, x apa la jugak..Ni sampai beribu...Kecian sangat kat bapak...Lagi2 bila bapak dah x bekerja macam ni....Xkan la diorang x pikirkan semua tu??Mentang-mentang la bapak diamkan je, x bmakna bapak dah lupakan hutang2 diorang tu..Hutang tetap hutang...

Disebabkan benda2 macam tu la yang mbuatkan aku sedar...X selamanya aku dapat bgantung hidup dgn makbpak aku...Kalo aku nak ubah hidup family aku, aku kena usaha....Alhamdulillah, aku bsyukur sangat2, walaupun gaji aku & abang x sberapa, tapi hidup kitorang tetap bahagia...Kitorang x ada nak myusahkan hidup adik beradik bapak, walau time tu kitorang x da beras sekalipun....Maybe ni semua ujian dari Allah untuk mguji tahap ke'imanan kitorang sfamily...Kita sebagai hambanya kena terima dengan hati terbuka...

Aku harap sangat2 satu hari nanti, aku & abang dapat kerja tetap & mjamin masa depan kitorang sfamily...Amin....Aku nak mewahkan hidup mak & bapak macam diorang mewahkan aku time dulu2....Aku nak diorang sntiasa hepi & mnikamati sisa2 hidup dengan aman damai...InsyaAllah, kalo aku ada duit lebih satu hari nanti, aku nak bawak family aku pegi haji....Walaupun mak & bapak dah pegi, tapi aku tau bapak selalu bharap dia dapat pergi lagi...Bapak selalu ceritakan bertapa indahnya mgerjakan haji & ke'indahan di tanah suci...Aku pun t'ingin sangat nak jejakkan kaki aku kat sana...Dapat aku bayangkan bertapa indah, tenang & damainya tanah suci makkah.....Itu je satu2nya harapan aku, sebelum makbapak aku menutup mata...

Maybe orang lain, harapan diorang nak kawen kot..hehe...Tapi, aku....hmmm...susah la nak cakap...Bkan aku x nak kawen, masalahnya, masih jauh lagi perjalanan hidup aku ni...Biar la aku memberi bakti untuk kedua makbapak aku dulu, then bila hidup kitorang dah stabil sikit, baru bole aku pikirkan soal kawen kot...hehehe

Ok la, aku pun dah ketandusan idea ni...Maybe sejok sangat kat opis ni, x pun, dah nak dekat time balik, tu yang idea semua hilang...hehe...X apa la, esok2 kita sambung cerita lagi...InsyaAllah, kalo umo panjang....

Bye2....daaaa.....



Journey To The Annah Rais Longhouse

Views
Assalamualaikum...
Tengok tajuk macam bez je kan..??Memang bez pun...Evendo kisah tu dah lama sebenarnya....Bulan januari 2009, tapi segala kenangan indah tu, memang xkan dapat aku lupakan sampai bila2...
Time tu juga merupakan 1st time aku pegi rumah panjang....Memang sebelum ni aku tak penah lagi jejakkan kaki ke rumah panjang....Evendo kat sarawak memang banyak rumah panjang...Setakat tengok dari jauh tu, ada la..
Ok, nak dijadikan cita, last sem kt kolej kitorang, Miss Ida suruh kitorang buat lawatan ke mana2 saja kitorang suka....So, kitorang pun startlh cari2 tempat yang bez2 kt kuching...(nak pegi tempat luar dari kuching, rasa2nya semua belum mampu lagi kot...maklumlh, duit belanja pun msh mintak ngn parents)
Cari punya cari, last2 kitorang pun sepakat nak pegi Damai Beach Resort...Tempat tu memang interesting...So, kitorang pun pegi sana & jumpa manager..Bincang punya bincang, tanya punya tanya, so kitorang pun buat kata sepakat akan datang lagi untuk confirmkan tarikh...Bila dah balik rumah, aku pun semangat la buat brochure & iklan...
Keesokan harinya aku pun tampal la iklan tu kt papan notis kolej & brochure tu aku pass kt students kolej....Harap2la ada yang berminat.....Start dari hari tu aku tunggu jugak kalo2 ada yang call @ sms nak tanya pasal program kitorang tu....Tp, dh beberapa hari berlalu, satu call & sms pun x ada....Hrmmm...Frustnya....Ada juga kawan2 yang kata harga kt pakej tu mahal sangat......Terpaksa la aku & kawan aku pegi cyber cafe & search lagi tempat2 lain kt Kuching yang menarik.....Tgh aku search tu, tiba2 kawan aku dapat search satu tempat yang dia kata menarik...So, aku pun tengokla jugak....What??Longhouse??Huissh....Mana pernah aku pergi tempat macam tu...Bila aku pikir2kan balik, susah juga kalo nak buat kat longhouse...Bknnya apa, takut students yg b'agama islam xnak join...Maklum la, longhouse tu memang rumah utk kaum iban @ bidayuh yg bkn b'agama islam....Tp, kwn aku cakap, makanan yg diorang sediakn, mmg halal...So, kitorang pun try la pegi sana...Mula2 tu, pegi survey2 tempat..Nak tengok tempat tu ok ke tak...Tempat tu memang jauh jugak la...Bila dh sampai sana, kitorang dsambut dengan ramahnya oleh penduduk kpg...Rasa mcm artis pun ada jugak...hahaha....Lepas kitorang bincang2 dengan tuai rumah (tuan rumah panjang), kitorang pun balik & bincang lagi kat rumah...
Bl dh bincang2 & pikir pasal budget, rasa2nya, ok kot kalo buat kat sana...Lagipun, murah sikit dari Damai Beach Resort..So, kata sepakat dh dibuat & kitorang pun setuju nak pegi sana....Kitorang bermalam kt sana, 3 hari 2 mlm....Aktiviti yg dorang sediakan pun, memang menarik & best sangat2..Memang x myesal la kitorang g sana...

*sebelum berangkat ke annah rais*

*muka semua dh peluh2...huhu*

*rasa xlarat nak teruskan*

*ada sesosok tau kt sblh alice tu..cba tgk btl2*

*aktiviti rakit yg sungguh bez*

*berehat2 sebentar*

*woowww....takutnya...tp bez...wpun xpndai berenang*

*aktiviti malam*

*fokus dengar penerangan dari anak tuai rumah*

*breakfast sebelum bertolak pulang*

*saat perpisahan*

*selamat tinggal annah rais...lain kali jumpa lagi*


Bila dah nak balik, rasa x sanggup nak tinggalkn dorang semua....Evendo masa kat sana 2 3 hari je, tapi rasa mcm dh lama sangat stay kat sana...Maybe kemesraan & layanan penduduk kat sana yg buatkn kitorang rasa seronok sampaikan rasa berat hati nak tinggalkan tempat tu...Tapi, apakn daya, masa mmg x m'izinkan kitorang stay lama2 kat sana mmandangkan kitorang masih ada kelas yg perlu kitorang hadapi...
Lepas makan2, kitorang pun berangkat pulang ke rumah sewa masing2...Mmg perasaan sedih tu ada, tapi tpaksa pendamkan aje la...InsyaAllah, kalo umo panjang, kitorang akan pegi sana lagi..



Si Hitam Putih

Views
Assalamualaikum...
Pagi ni tadi, sebelum aku turun keja, mak bagitau aku, yg kucing kesayangan bapak, Gulong dh mati....Hmmm....kesian kat bapak...Aku tau, mesti dia sedih...Dia rapat sangat dengan kucing tu...Dia yg slalu memanjakn, mbelai, bagi makan, mandikkn...Kira Gulong tu dh dia anggap mcm anak dia la....Kadang2 dia cakap dengan Gulong mcm dia cakap dengan manusia...Dia tanya "apa khabar?dah mkn"...Aku senyum je bila tengok bapak cakap2 dengan Gulong...Si Gulong tu pun mcm paham2 je bila bapak cakap dengan dia...Dia jawab miaw miaw je la...Kalo dia jawab "dah pak"...Mau pengsan bapak, 2 3 hari baru sedar....hahaha...Gulong memang kucing yg baik & slalu dengar cakap...Cthnya kalo time kitorang mkn, dia miaw miaw kt tepi meja, kalo bapak cakap, "Gulong jgn kacau...Nanti gulong mkn"...So, dia akan pegi tempat lain...X pun dia dudok jauh2 sambil tgk2 kitorang mkn...Lepas habis mkn, baru bapak bagi dia mkn....Satu lagi, Gulong suka sangat keluar ikut tingkap, walaupun ada pintu...Kiranya tingkap tu mcm pintu dia la kot......Kalo time dia nak keluar & kitorang halang tingkap tu, mesti bapak marah...Dia kata kitorang jangan nak halang jalan Gulong...Hellooo pak..Mcm la kucing tu xdapat nak cari jalan lain....haha....Tp, xkisah la...Bapak memang sayangkan si Gulong....Aku pun sayangkn si Gulong, tp xpernah aku nak tunjuk yg aku sayangkan dia..Macam aku sayang bapak.....Maybe dsebabkan Gulong tu kucing bapak, so secara automatiknya, aku pun ssh nak show off aku punya kasih sayang kt Gulong.....Kadang2 bila aku penat balik keja, dia datang manja2 kt aku, aku marah2 dia...Aku tolak2 badan dia....Adoyaii, ksiannya kau kucing...Xtau apa2 pun, kena marah jugak kn...Bila dia dh x ada lagi, memang aku rasa kehilangan...Coz dia la satu2nya kucing yg ada kt rumah kitorang...Yg lain2 semua dh mati....Hmmm....

*sekadar gmbr hiasan....xpernah ambik gmbr Gulong...*

Aku doakan kau bahgia & gembira disana Gulong....Maybe belum masanya aku cari penganti..Tp, satu hari nanti aku nak cari kucing yg memang sebijik mcm kau Gulong....Yg benar2 memahami & menghormati tuan wlaupun kau hanya seekor kucing...

p/s:Gulong tetap dalam kenangan....

There is only one happiness in life -- to love and to be loved.

Views
Assalamualaikum..
Hmm..Lamanya dh aku x update blog ni kn?Dh jd tempat pmbiakan nyamuk aedes agaknya...hehe....Maybe masa  yg x mgizinkan aku untuk mengupdate blog ni setiap hari, maklum la, bz dengan keja & life...So, hari ini aku rasa rajin semacam je nak update blog...Sepanjang 2 3 bln aku xda update apa2 ni, mmg byk la cerita suka duka yg aku lalui & aku tempuhi di setiap hari2ku....But, the only one je yg aku nak share & aku rasa cerita ni sangat2 la menarik (bagi aku la).....
Ok...Ceritanya bermula begini...Jeng jeng jeng...(kasi saspen skit)
Beberapa bulan yg lepas, (sblm bulan posa kot), DIA add facebook aku & tanpa berfikir panjang aku terus approve...Walaupun ketika tu aku mmg x kenal siapa DIA, tapi hati aku ni kuat sangat suruh aku approve je DIA....At least aku dpt knl DIA dengan lebih rapat lagi lepas tu kn....(thanks ya, coz sudi add)Beberapa bulan berlalu, tapi aku & DIA jarang bkomen time tu...Just like2 status je....(like la sgt..haha)...Then, nak dijadikan cerita, one day tu, aku balik dari kuching...My bas malam, so memang xtau la nak surah sapa ambik kt terminal....Pikir punya pikir, last2 nama DIA yg muncul dalam kepala otak aku ni...Aku dgn muka tebal s'incinya, mberanikan diri, mintak tolong DIA ambik...Mula2 tu, aku ingatkan nak gurau2 je..X sangka pulak DIA serius & dia sanggup tggu aku kt simpang masuk ke kampung aku sdgkn bas aku sampai kt sana dalam pukul 1.30 pagi mcm tu...Ooowhh...so sweet....hehe...Lepas kes dia ambk aku kt simpang tu, kitorang pun jd rapat la skit...DIA selalu bawak aku kuar jalan2, makan2...Seronok sangat bila dapat lepak2 dengan DIA, even sekejap je...Kadang2 bila xjumpa sehari, memang terasa rindu giler, mcm 15 tahun xjumpa....Dahsyat kn?hahahaha.....Aku tau DIA pun rasa apa yg aku rasa...Tp masing2  xberani nak meluahkn rasa rindu tu..Maybe malu atau rasa tu xperlu dluahkan dengan kata2....Hanya dapat dirasa dengan mata hati...(aduyaii...mcm cinte pulak...hehe)
Sejak tu, aku dpt rasakn kehadiran Dia telah membuatkan hidup aku bertambah ceria dari hari ke hari & aku tsangat la bahagia seperti dunia ini ana yg empunya...(jiwang la pulak..hehe)...DIA yg tiba2 hadir dalam hidup aku, tanpa aku duga & kehadirannya mmg menyedarkan aku bertapa hebatnya kuasa Allah sehingga mempertemukan aku & DIA disaat aku memerlukan seorang teman yg bukan hanya ada disisi aku dikala suka tetapi juga dikala duka....Aku bsyukur sangat, Allah telah pertemukan aku dengan DIA...DIA la pelangkap hidup aku & aku bharap & bdoa semoga dia la pelengkap hidup aku buat selamanya d dunia & akhirat...

*ini dia si jali jali...hahaha....(ambik pic dari tepi je la....x bole ambik dpn2...nanti heboh 1 kpg..opsss...)*

*ini pun x bole tunjuk muka...biar la rahsia*

Aku berharap semoga DIA la jodoh aku yg telah Allah tetapkn utk aku sejak azali lagi...Amin....Walaupun perbezaan usia, (aku 25 & DIA 21...Tuanya aku kn??huhu)tp aku yakin pada janji Allah...Sekiranya Allah telah tetapkan dia utk aku, sejauh mana pun beza usia kami berdua, kalo dh jodoh x akan ke mana kn...hehe...InsyaAllah....Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat. Yakinlah pada janji-Nya kerana kita orang yang beriman.

p/s :Muhammad Azizi Ahmad~Awak sentiasa dhati saya, hari ini, esk, lusa, thn dpn & selama2nya~

Reunion classmate 'F' aka fabulous 1999-2001

Views
Assalamualaikum.....

Bez sangat hari rabu tu dapat jumpa kawan2 lama.....Bayangkanlh dah lebih 10 tahun tak jumpa lepas habis sekolah & bila dah jumpa balik, wah....semua dah berubah....(aku je yang still maintain kot...huhu)...Tp x semualh yang aku tak pernah jumpa...Ada tu yang memang tiap2 minggu jumpa...(mas & ida).....X pun setahun sekali time raya...(hood, ayum & lan)....Yang lain2 (deddy, jenny, fermella, diana, stephanie, hartner & david kte) memang aku x ada jumpa langsung lepas habis sekolah...So, bila dah jumpa balik, rasa hepi sangat...Wpun time sekolah dulu kitorang memang x rapat (coz aku ni jenis kera sumbang ckit....x reti nak bergaul dgn org (T.T)....).......Tp yang sayangnya, x semua kawan2 lama tu dapat datang...Maklumlah, semua dah ada life masing2...Ada yang dah ada family sendiri & ada yang dah bekerja luar dari Bintulu...Tu yang x dapat nak join....Kalo semua ada, mesti lagi bez.....


*pic tgelap ckit.....encik abang cakap salah setting....huhu...sabo je la...


Lepas kitorang makan ala2 kadar (kalo orang x ramai giler mcm malam tu, mau 2 3 kali tambah jugak aku tu....tp tpksa control ayu), kitorang pun chit chat2 kejap & yang lain ajak bergambar kt luar...So, pic kt atas tulh hasilnya....Frustlh jugak gambar x clear sangat....huhu....Lepas bergambar, lan dah ajak balik.....Coz aku tumpang dia & my kazen deng, balik kampung trs.......

Walaupun dapat jumpa sekejap je, tapi aku rasa dah cukup hepi....Harap sangat lain kali dapat jumpa lagi.....




Disini Bermula

Views
Assalamualaikum....
Ni merupakan blog ke 2 yang aku buat...Blog pertama tu, aku dh buang coz aku rasa entry kat dalam tu lansung x menarik & byk yang merapu2 dari betulnya...Tentu orang yang membaca pun naik pening...hehe
So, untuk my 2nd blog ni, aku harap aku dapat buat yang terbaik dari yg 1st tu...Elelele, mcm nak buat assignment la pulak.....hehe...Aku bukannya apa, kadang2 jeles sangat tgk blog orang lain....Entry yang menarik & membuat kita tak jemu membaca...Aku pun nak buat mcm tu jugak...Tp, bole ke aku ni?hmmm....Aku memang suka merapu, tp kalo merapu yang entah apa2, nak ke orang baca?huhu...Xpa la, kalo x da yang nak baca, aku je la yang baca....alala...ciannya...hohoho....
Tp kalo x mencuba, mana kita nak tau kita bole buat kn??Semangat betul aku pagi ni nak buat blog....Mana xnya, lepas baca blog jejariruncing tadi pagi, bkobar2 rasa aku nak buat blog lagi ni....Sebelum ni memang aku dh x nak buat blog lagi dah...Rasa macam x da benda aku nak share......Tp, lepas je aku baca blog c jejariruncing tu, aku rasa aku pun nak buat blog sebagus dia....Entry dia memang bez sangat2..X jemu aku membaca....
Harap2 la lepas ni aku dapat ikut jejak langkah c jejariruncing tu....hehe
Ok, apa2 pun, aku dh nak blah dah ni....Blm ada idea lagi nak cita apa....Kita jumpa lagi dlain waktu...chewah...hehe....Bye2.......Opss...Sebelum tlupa, selamat bpuasa buat semua muslimin & muslimat.....daaaaa...