Harapan MARYA Hanya Impian

Journey To The Annah Rais Longhouse

Views
Assalamualaikum...
Tengok tajuk macam bez je kan..??Memang bez pun...Evendo kisah tu dah lama sebenarnya....Bulan januari 2009, tapi segala kenangan indah tu, memang xkan dapat aku lupakan sampai bila2...
Time tu juga merupakan 1st time aku pegi rumah panjang....Memang sebelum ni aku tak penah lagi jejakkan kaki ke rumah panjang....Evendo kat sarawak memang banyak rumah panjang...Setakat tengok dari jauh tu, ada la..
Ok, nak dijadikan cita, last sem kt kolej kitorang, Miss Ida suruh kitorang buat lawatan ke mana2 saja kitorang suka....So, kitorang pun startlh cari2 tempat yang bez2 kt kuching...(nak pegi tempat luar dari kuching, rasa2nya semua belum mampu lagi kot...maklumlh, duit belanja pun msh mintak ngn parents)
Cari punya cari, last2 kitorang pun sepakat nak pegi Damai Beach Resort...Tempat tu memang interesting...So, kitorang pun pegi sana & jumpa manager..Bincang punya bincang, tanya punya tanya, so kitorang pun buat kata sepakat akan datang lagi untuk confirmkan tarikh...Bila dah balik rumah, aku pun semangat la buat brochure & iklan...
Keesokan harinya aku pun tampal la iklan tu kt papan notis kolej & brochure tu aku pass kt students kolej....Harap2la ada yang berminat.....Start dari hari tu aku tunggu jugak kalo2 ada yang call @ sms nak tanya pasal program kitorang tu....Tp, dh beberapa hari berlalu, satu call & sms pun x ada....Hrmmm...Frustnya....Ada juga kawan2 yang kata harga kt pakej tu mahal sangat......Terpaksa la aku & kawan aku pegi cyber cafe & search lagi tempat2 lain kt Kuching yang menarik.....Tgh aku search tu, tiba2 kawan aku dapat search satu tempat yang dia kata menarik...So, aku pun tengokla jugak....What??Longhouse??Huissh....Mana pernah aku pergi tempat macam tu...Bila aku pikir2kan balik, susah juga kalo nak buat kat longhouse...Bknnya apa, takut students yg b'agama islam xnak join...Maklum la, longhouse tu memang rumah utk kaum iban @ bidayuh yg bkn b'agama islam....Tp, kwn aku cakap, makanan yg diorang sediakn, mmg halal...So, kitorang pun try la pegi sana...Mula2 tu, pegi survey2 tempat..Nak tengok tempat tu ok ke tak...Tempat tu memang jauh jugak la...Bila dh sampai sana, kitorang dsambut dengan ramahnya oleh penduduk kpg...Rasa mcm artis pun ada jugak...hahaha....Lepas kitorang bincang2 dengan tuai rumah (tuan rumah panjang), kitorang pun balik & bincang lagi kat rumah...
Bl dh bincang2 & pikir pasal budget, rasa2nya, ok kot kalo buat kat sana...Lagipun, murah sikit dari Damai Beach Resort..So, kata sepakat dh dibuat & kitorang pun setuju nak pegi sana....Kitorang bermalam kt sana, 3 hari 2 mlm....Aktiviti yg dorang sediakan pun, memang menarik & best sangat2..Memang x myesal la kitorang g sana...

*sebelum berangkat ke annah rais*

*muka semua dh peluh2...huhu*

*rasa xlarat nak teruskan*

*ada sesosok tau kt sblh alice tu..cba tgk btl2*

*aktiviti rakit yg sungguh bez*

*berehat2 sebentar*

*woowww....takutnya...tp bez...wpun xpndai berenang*

*aktiviti malam*

*fokus dengar penerangan dari anak tuai rumah*

*breakfast sebelum bertolak pulang*

*saat perpisahan*

*selamat tinggal annah rais...lain kali jumpa lagi*


Bila dah nak balik, rasa x sanggup nak tinggalkn dorang semua....Evendo masa kat sana 2 3 hari je, tapi rasa mcm dh lama sangat stay kat sana...Maybe kemesraan & layanan penduduk kat sana yg buatkn kitorang rasa seronok sampaikan rasa berat hati nak tinggalkan tempat tu...Tapi, apakn daya, masa mmg x m'izinkan kitorang stay lama2 kat sana mmandangkan kitorang masih ada kelas yg perlu kitorang hadapi...
Lepas makan2, kitorang pun berangkat pulang ke rumah sewa masing2...Mmg perasaan sedih tu ada, tapi tpaksa pendamkan aje la...InsyaAllah, kalo umo panjang, kitorang akan pegi sana lagi..



No comments: