Harapan MARYA Hanya Impian

Suka duka hidupku

Views
Assalamualaikum...

Dsebabkan aku x berapa nak bz sangat hari ni, so aku rasa ok kot kalau aku meluahkan perasaan kat blog aku ni....hehe....Bkn apa, saja je nak hilangkan rasa bosan & mgantuk dok sorang2 kat opis ni...Huhu...

Ok, sedar x sedar, nak dekat setahun jugak la aku dah bkhidmat kat company makcik aku ni...Banyak benda baru yang aku dah belajar...Walaupun x semua benda aku tau, at least aku dah tau sikit-sikit selok belok perjalanan bisnes makcik aku ni......Mana la tau esok lusa Allah kasi rezeki lebih kat aku, bole jugak aku bukak bisnes sendiri, iye dok?hehehe...

Memang mula-mula kerja dulu aku rasa xberapa nak best sangat, maklum la aku ni lama dah x kerja..Itu yang rasa malas nak bangun awal2 pagi, then kena dudok bjam2 kat opis lagi, mana aku nak tahan....Bulan ke 2 aku kerja, aku terus hantar surat resign, dgn alasan aku x da transport nak turun kerja, memandangkan tempat kerja aku ni jauh dari rumah...Bulan pertama tu, aku turun kerja dgn aku punya kazen (tapi kazen jauh la)...So, kira alasan aku tu, kukuh jugak la...hehe...

Bila dah tak kerja, aku dok umah makan tdo, makan tdo je kerja....hahaha...Tapi, 2 minggu lepas tu, aku dapat call dari opis, suruh aku turun kerja coz 2 org pekerja kat opis aku cuti & x da sapa yang nak jaga opis...Nak tak nak, aku terpaksa jugak turun....Makcik aku cakap, kalau aku nak terus kerja kat kilang tu, company akan sediakan transport untuk aku & gaji aku dinaikkan dari RM400 ke RM550...Pikir punya pikir, last2 aku setuju aje la...Mana nak dapat duit banyak tu kan kalo x kerja...Bapak pun dah lama pencen...Kalau nak harapkan gaji abang, berapa sangat la...Tu yang aku gagahkan diri juga walaupun hati rasa terpaksa...

Aku tau hidup aku dah tak semewah time bapak masih kerja dulu...Kalo dulu, x kerja pun x apa...Gaji bapak memang lebih dari cukup untuk kami sfamily..Sampai kadang2 adik beradik bapak selalu pinjam duit kat bapak...Bapak aku tu, nampak je garang, tapi bila adik beradik dia susah, mintak tolong dia, cepat aje dia nak tolong...Aku tau, sebagai abang, memang dia bhak nak tolong adik beradik dia, tapi adik beradik dia tu yang x mgenang budi...Bila dah ada duit, liat sangat nak bayar balik duit bapak..Kalo pinjam seringgit dua, x apa la jugak..Ni sampai beribu...Kecian sangat kat bapak...Lagi2 bila bapak dah x bekerja macam ni....Xkan la diorang x pikirkan semua tu??Mentang-mentang la bapak diamkan je, x bmakna bapak dah lupakan hutang2 diorang tu..Hutang tetap hutang...

Disebabkan benda2 macam tu la yang mbuatkan aku sedar...X selamanya aku dapat bgantung hidup dgn makbpak aku...Kalo aku nak ubah hidup family aku, aku kena usaha....Alhamdulillah, aku bsyukur sangat2, walaupun gaji aku & abang x sberapa, tapi hidup kitorang tetap bahagia...Kitorang x ada nak myusahkan hidup adik beradik bapak, walau time tu kitorang x da beras sekalipun....Maybe ni semua ujian dari Allah untuk mguji tahap ke'imanan kitorang sfamily...Kita sebagai hambanya kena terima dengan hati terbuka...

Aku harap sangat2 satu hari nanti, aku & abang dapat kerja tetap & mjamin masa depan kitorang sfamily...Amin....Aku nak mewahkan hidup mak & bapak macam diorang mewahkan aku time dulu2....Aku nak diorang sntiasa hepi & mnikamati sisa2 hidup dengan aman damai...InsyaAllah, kalo aku ada duit lebih satu hari nanti, aku nak bawak family aku pegi haji....Walaupun mak & bapak dah pegi, tapi aku tau bapak selalu bharap dia dapat pergi lagi...Bapak selalu ceritakan bertapa indahnya mgerjakan haji & ke'indahan di tanah suci...Aku pun t'ingin sangat nak jejakkan kaki aku kat sana...Dapat aku bayangkan bertapa indah, tenang & damainya tanah suci makkah.....Itu je satu2nya harapan aku, sebelum makbapak aku menutup mata...

Maybe orang lain, harapan diorang nak kawen kot..hehe...Tapi, aku....hmmm...susah la nak cakap...Bkan aku x nak kawen, masalahnya, masih jauh lagi perjalanan hidup aku ni...Biar la aku memberi bakti untuk kedua makbapak aku dulu, then bila hidup kitorang dah stabil sikit, baru bole aku pikirkan soal kawen kot...hehehe

Ok la, aku pun dah ketandusan idea ni...Maybe sejok sangat kat opis ni, x pun, dah nak dekat time balik, tu yang idea semua hilang...hehe...X apa la, esok2 kita sambung cerita lagi...InsyaAllah, kalo umo panjang....

Bye2....daaaa.....



Journey To The Annah Rais Longhouse

Views
Assalamualaikum...
Tengok tajuk macam bez je kan..??Memang bez pun...Evendo kisah tu dah lama sebenarnya....Bulan januari 2009, tapi segala kenangan indah tu, memang xkan dapat aku lupakan sampai bila2...
Time tu juga merupakan 1st time aku pegi rumah panjang....Memang sebelum ni aku tak penah lagi jejakkan kaki ke rumah panjang....Evendo kat sarawak memang banyak rumah panjang...Setakat tengok dari jauh tu, ada la..
Ok, nak dijadikan cita, last sem kt kolej kitorang, Miss Ida suruh kitorang buat lawatan ke mana2 saja kitorang suka....So, kitorang pun startlh cari2 tempat yang bez2 kt kuching...(nak pegi tempat luar dari kuching, rasa2nya semua belum mampu lagi kot...maklumlh, duit belanja pun msh mintak ngn parents)
Cari punya cari, last2 kitorang pun sepakat nak pegi Damai Beach Resort...Tempat tu memang interesting...So, kitorang pun pegi sana & jumpa manager..Bincang punya bincang, tanya punya tanya, so kitorang pun buat kata sepakat akan datang lagi untuk confirmkan tarikh...Bila dah balik rumah, aku pun semangat la buat brochure & iklan...
Keesokan harinya aku pun tampal la iklan tu kt papan notis kolej & brochure tu aku pass kt students kolej....Harap2la ada yang berminat.....Start dari hari tu aku tunggu jugak kalo2 ada yang call @ sms nak tanya pasal program kitorang tu....Tp, dh beberapa hari berlalu, satu call & sms pun x ada....Hrmmm...Frustnya....Ada juga kawan2 yang kata harga kt pakej tu mahal sangat......Terpaksa la aku & kawan aku pegi cyber cafe & search lagi tempat2 lain kt Kuching yang menarik.....Tgh aku search tu, tiba2 kawan aku dapat search satu tempat yang dia kata menarik...So, aku pun tengokla jugak....What??Longhouse??Huissh....Mana pernah aku pergi tempat macam tu...Bila aku pikir2kan balik, susah juga kalo nak buat kat longhouse...Bknnya apa, takut students yg b'agama islam xnak join...Maklum la, longhouse tu memang rumah utk kaum iban @ bidayuh yg bkn b'agama islam....Tp, kwn aku cakap, makanan yg diorang sediakn, mmg halal...So, kitorang pun try la pegi sana...Mula2 tu, pegi survey2 tempat..Nak tengok tempat tu ok ke tak...Tempat tu memang jauh jugak la...Bila dh sampai sana, kitorang dsambut dengan ramahnya oleh penduduk kpg...Rasa mcm artis pun ada jugak...hahaha....Lepas kitorang bincang2 dengan tuai rumah (tuan rumah panjang), kitorang pun balik & bincang lagi kat rumah...
Bl dh bincang2 & pikir pasal budget, rasa2nya, ok kot kalo buat kat sana...Lagipun, murah sikit dari Damai Beach Resort..So, kata sepakat dh dibuat & kitorang pun setuju nak pegi sana....Kitorang bermalam kt sana, 3 hari 2 mlm....Aktiviti yg dorang sediakan pun, memang menarik & best sangat2..Memang x myesal la kitorang g sana...

*sebelum berangkat ke annah rais*

*muka semua dh peluh2...huhu*

*rasa xlarat nak teruskan*

*ada sesosok tau kt sblh alice tu..cba tgk btl2*

*aktiviti rakit yg sungguh bez*

*berehat2 sebentar*

*woowww....takutnya...tp bez...wpun xpndai berenang*

*aktiviti malam*

*fokus dengar penerangan dari anak tuai rumah*

*breakfast sebelum bertolak pulang*

*saat perpisahan*

*selamat tinggal annah rais...lain kali jumpa lagi*


Bila dah nak balik, rasa x sanggup nak tinggalkn dorang semua....Evendo masa kat sana 2 3 hari je, tapi rasa mcm dh lama sangat stay kat sana...Maybe kemesraan & layanan penduduk kat sana yg buatkn kitorang rasa seronok sampaikan rasa berat hati nak tinggalkan tempat tu...Tapi, apakn daya, masa mmg x m'izinkan kitorang stay lama2 kat sana mmandangkan kitorang masih ada kelas yg perlu kitorang hadapi...
Lepas makan2, kitorang pun berangkat pulang ke rumah sewa masing2...Mmg perasaan sedih tu ada, tapi tpaksa pendamkan aje la...InsyaAllah, kalo umo panjang, kitorang akan pegi sana lagi..