Harapan MARYA Hanya Impian

Hijrah

Views



Bila sebut pasal hijrah, macam2 terlintas kat kepala korang kan...??Hijrah ke tempat kerja baru, rumah baru, sekolah baru & sebagainya...Tapi aku bukan nak cerita pasal tu semua...Aku sebenarnya nak cerita pasal penghijrahan aku kepada muslimah yang lebih sempurna..Cheewahhh..



Awal bulan april yang lepas, aku dah membuat keputusan untuk mengenakan tudung..Alhamdulillah...Bila dah pakai tudung, hati aku bertambah tenang..InsyaAllah lepas ni aku nak mendalami lebih lagi pasal islam...Aku akui selama ni aku agak jahil tentang islam even mak bapak aku guru mengaji di kampung...Malu kan kalau dapat anak macam aku ni??Aku sedar aku dah jauh tersasar dari landasan yang sebenarnya..Tapi aku bersyukur, sebelum aku tergelincir, aku sempat lagi merangkak untuk kembali ke pangkal jalan...Memang la aku belum berubah 100%, tapi aku dah berazam untuk berubah ke arah yang lebih baik...

Sebelum ni memang perangai aku teruk....Tambah2 lagi aku sambung study kat Kuching...Makin menjadi2 la perangai aku tu...Kawan2 pun semuanya sekepala...Time tu aku pikir nak enjoy aje...X pernah pikir tentang dosa pahala...Aku hidup seolah2 aku akan hidup selama2nya...Tapi aku terlupa aku hidup di dunia ni hanya sementara...Bila2 masa nyawa aku boleh ditarik balik..Selama bertahun2 jugak la aku hidup macam tu..Aku dah makin jauh dari tuhan.....Sejadah pun lama dah aku x sentuh...Mengaji jauh sekali..Mak bapak aku pun ada jugak tegur..Kenapa aku x solat, x mengaji...Tapi aku buat2 x tau je...Aku tau hati mak bapak aku terluka dengan perangai aku tu...Mana x nya, dorang tiap2 hari pergi masjid..Tapi aku??

Bila aku dah balik ke Bintulu, sikit demi sikit aku mula sedar...Lagipun kawan2 rapat aku kat sini semuanya bertudung...Dulu2 memang aku x malu even aku sorang je antara kitorang yg x bertudung..Tapi semenjak aku kembali ke sini, perasaan aku dah mula berubah..Aku rasa malu sangat bila aku sorang je yang x bertudung...Rasa macam aku ni jahil sangat..Dalam hati aku selalu berdoa, semoga aku diberikan Allah hidayah untuk kembali semula ke pangkal jalan...

Sehingga la aku bermimpi 2 benda yang agak menakutkan..1 tu aku mimpi sebelum maal hijrah..Tapi mimpi tu macam x jelas sangat la..Yang aku ingat just mimpi tu menyedarkan aku tentang kiamat...Mimpi yg 1 lagi, memang nampak jelas...Dalam mimpi tu, aku dah siap bertelekung, tapi bila aku nak solat, aku x tau mana arah kiblat...Ya Allah..Adakah mimpi tu 1 petunjuk??

Beberapa hari jugak la aku berpikir...Aku renung balik mimpi2 aku tu..Memang orang kata mimpi tu mainan tido, tapi x mustahil jugak kalo mimpi tu 1 petunjuk untuk menyedarkan aku....Mula dari hari tu hati aku selalu aje x tenang...Aku jadi takut...Aku mula pikir tentang dosa aku selama ni, semua bapak yang tanggung..Sedangkan bapak aku seorang yang sangat baik & sentiasa memelihara agamanya...Xkan la aku sanggup nak biarkan bapak tanggung semua tu?Kesian kat bapak...

Akhirnya, aku buat keputusan nak pakai tudung...Orang pertama yang tau hal tu adalah mak....Mak bukan main happy lagi tengok aku pakai tudung..Nampak ada airmata mak bergenang di mata mak...Aku pun jadi sedih jugak time tu..Mesti mak sedih & happy tengok aku dah berubah....

Ya Allah, semoga aku tetap dengan pendirian aku kali ni & menjadi muslimah yang lebih sempurna...




2 comments:

sitikadhijah said...

mudah - mudahan akak akn terus kekal cm nie.. :) amin..

Chah Abbas said...

insyaAllah...amin..terima kasih..:)