Harapan MARYA Hanya Impian

Kenangan Ramadhan Di Perantauan

Views
Assalamualaikum...



Alhamdulillah, hari ni dah masuk hari ke 4 kita berpuasa.  Terasa cepat sangat masa berlalu.  Bulan2 puasa macam ni, teringat pulak kenangan berpuasa jauh dari family.  Time tu aku masih study lagi.  So, terpaksa la berpuasa dengan kawan2.  Pengalaman dia memang lain la.  Kalo sebelum ni, semua mak yang sediakan.  Aku just tolong sikit2 je.  Tu pun kalo aku rajin.  Haha. Tapi bila dah hidup jauh, serba serbi kena buat sendiri.  Paling malas la bila nak bangun sahur & terpaksa masak awal2 pagi.  Kadang2, kalo malas sangat, memang kitorang makan mee maggi je.  Tak pun, x bangun langsung.  Haha.  Tapi x pernah ponteng puasa tau.

*Aku & Ct Hazar*



Ada sorang kawan aku, dia ni bangsa iban & beragama kristian, nama dia Mathilda Lorna.  Dia tu rajin sangat ikut kitorang puasa.  Bangun sahur pun dia sanggup.  Dia xpernah makan kat rumah time bulan puasa.  Kalo setakat minum, ada la, tapi dia x minum depan kitorang.  Dia memang hormatkan kitorang yang tengah puasa.

*Mathilda Lorna Ak Berundang*

Bila petang2, kitorang selalu pergi jalan2 cari juadah berbuka.  Area taman kitorang tu, memang x ada bazaar ramadhan.  Yang ada pun kat tabuan.  Tapi jauh.  Kena naik bas atau teksi.  Selalunya kitorang just beli kat gerai2 dekat area rumah je.  

Juadah yang paling aku suka time bulan puasa x lain x bukan, mesti la ABC & laksa penang.  Rasa2nya hampir setiap2 hari aku beli 2 menu tu.  Laksa penang yang aku beli tu memang sedap sangat.  Makcik yang buat tu orang semenanjung, maybe orang penang kot.  Tu yang rasa dia sedap sangat.


*Laksa penang...Nyum2*


*ABC*

Masuk aje waktu berbuka, serumah2 dah sedia juadah masing2.  Tapi selalunya kawan2 aku yang lain memang makan awal.  Diorang tu x puasa, tapi nak makan sama2 jugak.  Last2, diorang jugak yang makan dulu.  hahaha

Walaupun time tu kitorang semua jauh dari family, tapi dengan adanya kawan2 disisi, sekurang2nya rasa sedih tu x da la terasa sangat.  Bila dah habis study macam sekarang ni, rindu pulak saat2 manis dulu tu.  X tau la bila dapat jumpa diorang semua lagi.  Masing2 dah jauh.  Hanya kenangan aje la peneman di kala rindu.




No comments: