Harapan MARYA Hanya Impian

29 Februari 2012

Views

29 Februari 2012....4 tahun akan datang baru kita merasa lagi tarikh 29 Februari ni kan...Bagi sesiapa yang lahir pada tarikh ni, memang bertuah la...Mana taknya, 4 tahun sekali je sambut birthday...Kalau tahun ni dia darjah 1, 4 tahun akan datang baru dia merasa masuk darjah 2...hahaha...Best2....Nampak gayanya, lambat tua la orang tu kn..hehe

Sehari sebelum tarikh 29 februari ni, (28 Februari 2012) aku punya cousin dah pun selamat melahirkan baby girl...Alhamdulillah...Tu merupakan anak ke dua dia.....Nasib baik la tak lahir hari ni, kalau tak, memang 4 tahun sekali la anak dia merasa sambut birthday...Lama tu nak tunggu 4 tahun...Sedangkan kita yang sambut birthday setahun sekali ni pun rasa tak sabar2 nak tunggu birthday kita kan...Tapi, yang bestnya, kalau dah birthday 4 tahun sekali, mesti hadiah pun besar kn..3 tahun kumpul duit nak beli 1 hadiah...Bayangkan la...hehehe...

Kalau yang nak kawen pun, rasa2nya tarikh ni sesuai sangat kot...4 tahun sekali je sambut anniversary....Mana la tau, kot2 laki kita nanti kasi hadiah rumah banglo 3 tingkat ke, kereta BMW sebijik ke, bunga ros setaman ke...hehehe....

Ok, dah2...Tak ada idea dah ni..Kalau umur panjang, 29 Februari 2016 nanti kita jumpa lagi...(masa tu aku dah 30 tahun...ish2, tua dah aku kn??hahaha)

Bye2..^_^


Marya Hana Follow Blog Aku La!!!!!

Views

Selamat pagi...Alhamdulillah kita masih diberi peluang untuk benafas lagi di hari isnin yang indah ini...Semoga hari ini lebih baik dari hari semalam...InsyaAllah...Ok2...Aku nak kasi tau kat korang semua, yg aku happy sangat pagi ni...Tensengeh2 sorang-sorang kt depan pc ni hah...hehehehehe...(nasib baik tak ada orang kat opis ni, kalo tak memang ada2 aje mulut longkang yang dok mengata, "muka aje lawa, tapi sewel"ooohh...kesian2..)Nak tau ke, kenapa aku dok tersengeh sorang2??Kalo tak nak tau, sudah..Pi main jauh2...hahaha

Al-kisahnya macam ni...
Pagi ni tadi, lepas aku sapu2, mop2 lantai opis, bersihkan toilet, cuci pinggan mangkuk yang seminggu tak bercuci kat atas sinki (dah macam bibik la pulak), aku pun jenguk la blog aku yang tak seberapa ni...Aku tengok followers aku dah makin bertambah....Even baru 25 orang, tapi aku tetap happy...Al-maklum la, blogger baru macam aku ni, mana ada orang kenal lagi kn..So, dalam aku dok tengok2 blogger yang follow aku ni, mata aku ni ternampak satu nama...Mak aiii...Terkejut beruk aku dibuatnya..Mana taknya, blogger kesayangan aku Marya Hana follow blog aku la weiii...Rasa aku nak khabarkan aje ke satu kampung, yang blogger kesayangan aku tu follow blog aku ni..Tapi, rasanya tak yah la nak over excited sangat kot...hahahaha

Korang mesti tertanya-tanya kenapa aku katakan yang dia blogger kesayangnan aku kan?Kisahnya bermula begini...Time mula-mula dulu, sebelum aku ada blog, aku suka sangat baca blog orang...Then secara tak sengaja aku boleh pulak tersesat masuk dalam blog Marya...So, aku pun baca aje la apa yang ada...Bila dah baca, oohhh, not bad...Aku suka sangat gaya bahasa dia...Bersahaja & kadang2 sungguh mencuit hati aku membaca....hehehe...Then, dari hari tu, aku pun berazam nak buat blog aku sendiri...Even aku ni tak pandai sangat nak mengarang ayat yang best2 macam dia, atleast aku akan cuba jugak...Dia la yang jadi sumber inspirasi aku selama ni...Bayangkan la, aku boleh baca entry dia 5 6 kali tanpa jemu...Seronok sebenarnya...

Bila dah baca entry dia yang lepas2 tu sampai 5 6 kali, aku rasa aku semakin dekat dengan dia...Even tak pernah kenal pun siapa dia...Aku senang baca blog dia...Kalo sehari tak jenguk blog dia, aku rasa macam tak lengkap la hidup aku ni..hahaha...Baru2 ni aku ada bagitau dia, kalo dia buat novel sekalipun, memang aku akan baca sampai 5 6 kali jugak...(peminat fanatic la katakan...kalah peminat fanatic Mawi)..Tapi, yang paling aku suka, bila aku tengok gambar dia, aku macam tengok diri aku sendiri, sbbnya, aku pun sama kurus, cute2, comel2 macam dia jugak...hahaha


Ok2..Aku dah penat menaip, mata pun dah ngantok, perut pun dah lapar, ....Eh, patut la lapar, dah pukul  01.03 tengah hari rupa-rupanya..Ish2...Dari pagi aku dok karang ayat, tengah hari baru siap??Nasib baik tak sampai ke malam...hahaha..Apa-apa pun, terima kasih pada yang sudi membaca..Pada yang tak sudi, tak apa, angah tak kisah....hahahaha...

Bye2...

p/s : Hye Marya Hana, saya peminat no 1 awak..hehe...peace...^___^





Bahagia Itu Milik Kita

Views


Rasanya sekarang ni semua orang dok sibuk cerita pasal pernikahan Lisa Surihani & Yusry KRU kn??So, aku pun tak nak la lepaskan peluang untuk sama-sama berkongsi rasa bahagia tu..hehe...Sebelum tu, aku nak ucapkan selamat pengantin baru buat Lisa & Yusry..Semoga kekal hendaknya..Amin....Diaorang tu pun memang sama cantik, sama padan...Bagai pinang dibelah dua...Beruntung la si Yusry tu dapat Lisa...Dah la lawa, lemah lembut pulak tu...Chewahh...

So, bila dah tengok-tengok gambar sepanjang majlis pernikahan diaorang tu, aku rasa jeles la pulak...Eh-eh, jangan salah sangka ok..Bukannya aku bermaksud aku ni jeles tengok Lisa dah jadi isteri Yusry, tapi hakikatnya aku jeles tengok orang kahwin..Even kawan-kawan aku kahwin pun aku rasa jeles jugak..Maklum la, aku ni belum kahwin-kahwin lagi, tu yang rasa semacam aje..hehe...Maybe disebabkan faktor usia jugak la yang buat aku rasa terdesak sangat nak kahwin kot..hahaha...Tapi, bila difikir-fikirkan balik, hal kahwin ni mana boleh buat main-main...Kalo belum ready dalam serba serbi, susah jugak rasanya nak kahwin....Tapi, yang buat aku rasa menyampah sangat, bila orang asyik dok tanya, "bila nak kahwin?"...Ya Allah, tak ada soalan lain ke?Sikit-sikit tanya benda yang sama...Lagi-lagi bila diaorang selalu tengok kita ni selalu berkepit dengan boyfiend...Mula la nak sibuk jaga tepi kain orang..."Helo makcik-makcik, rasa-rasanya tak yah la makcik-makcik semua dok myibuk tanya hal yang sama tiap kali bjumpa...Tak letih ke?"Haiyyoo..

Bila aku dudok sorang-sorang macam ni la yang buatkan aku selalu terfikir..Sepatutnya, umo macam aku ni, rasanya memang dah layak sangat kalo nak kahwin..Dulu-dulu time zaman sekolah pun, aku target nak kahwin umo 23 tahun.....Tapi, sekarang aku dah nak masuk 26 tahun, masih tak kahwin-kahwin.....Apa nak jadiiii..Hakikatnya, aku memang nak kahwin..Semua orang dalam dunia ni kahwin...Semua orang nak rasa bahagia, ada suami, ada anak-anak..Aku pun macam tu jugak...Sebelum ni, aku pernah plan nak kahwin...Time tu aku muda lagi...Tapi, ye la, jodoh ditangan tuhan..Bercinta lama mana sekalipun, kalo dia bukan jodoh kita, kita kena redha...Kita cuma merancang, tapi Allah yang menentukan segala-galanya...Aku pasrah dengan segala ketentuan illahi.....Aku yakin semua yang terjadi ada hikmah disebaliknya...Maybe Allah dah tetapkan jodoh aku buat orang lain..

Sekarang ni, bila aku dah jumpa orang baru, aku rasa memang benar Allah sengaja temukan aku dengan orang yang salah sebelum ni, supaya aku dapat belajar rasa disayangi, rasa menyayangi & rasa kehilangan...Even semua rasa tu ada yang buatkan aku happy, & ada jugak yang buat aku sedih, tapi aku tetap bersyukur di anugerahkan semua rasa tu...Dari situ aku dapat belajar erti kehidupan...

So, bila dah 2 tahun kes tu berlalu, aku pun dah jumpa peganti, aku harap sangat-sangat, biar la yang ni terakhir..(malas nak cari-cari lagi..aku bukannya lawa mana pun)Lagipun, kalo dah jodoh x kan ke mana...Iye dok?hehe

Ok, setakat ni aje la dulu kisah sedih aku ni..hahaha..Karang aku taip panjang-panjang, ada pulak yang menyampah...Tak gitu adik-adik?hehe...Ada masa kita jumpa lagi...Tu pun kalo aku ada idea & rajin nak update blog ni...Tak pun aku simpan aje dulu, buat pekasam...hehe

Bye2...(^^,)

Saya Budak Baru Belajar

Views

Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan..hehe...
Hari ni aku happy sangat coz followers aku dah makin bertambah....yaaabeedaaa beddduuuuu...(eleh..setakat 16 orang je kot..T_T)Sebelum ni memang aku jarang nak update blog aku ni & memang tak ada sapa-sapa pun yang follow coz aku tak ada bagitau sapa-sapa yang aku ada blog..Kiranya aku buat blog ni pun, just untuk bacaan aku sorang je la..Tak nak orang lain baca...Bukannya apa, aku ni kurang konfiden sikit..Aku tak rasa blog aku ni akan menarik minat orang untuk membaca @ pun follow aku.....So, aku merapu aje la sorang-sorang kat blog aku ni..hahaha....Lagipun aku ni bukannya pandai sangat nak cantikkan blog aku ni..Aku tengok blog orang lain semuanya cantik-cantik...Header cantik, background cantik,cursor cantik, pendek kata, semua cantik la...Kalau nak dibandingkan dengan blog aku ni, memang jauh panggang dari api...
So, semalam aku pun tengok-tengok la tutorial yang cik LYSSA ajarkan kat blog dia...Aku pun ada la juga try sikit-sikit..Ada yang berjaya & ada jugak yang kurang berjaya...Contohnya macam aku nak buat header..Dari semalam aku cuba download adobe photoshop, tapi tak dapat-dapat...Tengok la aku punya header tu, lansung tak menarik...hmmm....Tapi, tak apa la, aku akan try jugak sampai aku berjaya...InsyaAllah....:)

Kau Sahabat Kau teman

Views


Assalamualaikum...
Untuk entry kali ni, kita dengarkan dulu lagu nyanyian kumpulan Hijjaz, "Kau Sahabat Kau Teman"....

Maybe bagi sesetengah org, lagu ni lansung x memberi apa2 makna...Tapi, bagi diriku, lagu ni cukup bmakna & aku menangis setiap kali mendengar lagu ni....Teringat aku akan sahabat baikku, Julia Joni yg telah kembali kerahmatullah pada thn 2009....Walaupun hampir 3 thn dah dia pergi, tetapi segala kenangan pahit manis, suka duka sepanjang aku berkawan dgn dia masih tpahat lagi dlm ingatan aku...Dia seorang kawan yg cukup baik & mementingkn psahabatan....Dia x ramai kawan, hanya aku & Anna saja yg rapat dgn dia...Aku yg selalu menemani dia membayar segala bil & membeli keperluan dirumahnya...Dia merupakan anak tunggal & sgt myayangi kedua ibubapa & neneknya...Selain tu, dia cukup pemurah...Selalu bawak aku makan2 & belanja mcm2....

Lepas habis sekolah, aku sambung study kt Kuching...So, kitorang pun xdpt nak kluar jalan2 selalu mcm dulu2...Tapi, hubungan psahabatan tu ttp tjalin mcm biasa...Kadang2 bila aku balik kpg, tjumpa dia, kitorang masih bborak mcm biasa...Dia x dapat nak sambung study coz family dia bukannya org senang, lagipun dia kena jaga nenek dia yg dah tua...

Semuanya bermula dpenghujung thn 2009...Time tu aku kt KL...Otw nak g genting...Tiba2 kawan baik aku, Anna call..Dia bagitau yang Julia dah x ada lagi...Memang aku terkejut sangat time tu..Aku lansung x tau yang dia sakit..Rasa macam stengah nyawa aku mlayang bila dengar kaba berita tu....Sedihnya aku xdapat aku nak gambarkan dgn kata2..Sampaikan aku xdapat nak nangis even aku tlampau sedih time tu...Aku buat2 hepi kt genting, even hati aku merintih sayu....

Sampai la ke hari ni, beberapa kali dah aku termimpikan arwah...Maybe aku terlalu rindukan dia @ dia teringatkan aku...Hanya al-fatihah yg mampu aku sedekahkn buat arwah...Semoga dia tenang disana...

Al-fatihah....