Harapan MARYA Hanya Impian

Disebalik Cerita Pertunangan Kami Part I

Views

Alhamdulillah.....Semua dah setuju & kata sepakat dah pun dibuat...Plan mula2 nak buat masa raya...Tapi parents dia kata x baik dilengah2kan benda yang baik....Then abang aku pulak memandai2 kata buat masa birthday aku, 10 jun nanti...So, semua setuju nak buat masa birthday aku..

Ada lebih kurang 2 bulan lagi sebelum majlis tu...Opss...Mesti semua tertanya2, majlis apa sebenanya ni??hehe...Ok..Sebenanya, 10 jun nanti, majlis pertunangan aku & si dia....InsyaAllah...Dalam masa 2 bulan ni, memang banyak benda nak kena cari...Baju, tudung, pelamin, hantaran, hidangan utk tetamu, jumlah tetamu...huhu..Pening jugak kepala nak memikirkan tu semua...Tapi aku kena rilek2...X nak tensen2 sangat...

Minggu depan aku & kawan2 nak g KL..So, bole la beli barang2 apa yang patut untuk majlis tu nanti...Bukan kat sarawak ni x ada...Tapi, kalo kat KL murah sikit kot...At least dapat la berjimat sikit...Maklum la, banyak nak guna duit kan...

Harap2 semuanya berjalan dengan lancar..Amin...


Aku Takottt....

Views

Semenjak bf aku dah tukar tempat keja baru ni, hampir tiap2 hari dia balik lambat...Kesian kat dia...Tu x apa lagi...Yang aku ni pun dah terlibat sama balik lambat sama macam dia, lagi la kesian...Mana x nya...Dah dia yang ambik & hantar aku tiap2 hari turun & balik keja...So, nak x nak, aku pun terpaksa la jugak balik lambat....Kadang2 kol 6, 6.30 petang baru aku balik...Tapi demi dia, aku sanggup tunggu.....Lagipun aku ni menumpang je..Kalo dah menumpang tu, buat la cara menumpang, ye dok??

Tapi, hakikatnya, aku takut kena tunggu sorang2 kat kilang yang besar ni....Semua pekeja dah balik & tinggal la aku sorang2 dengan pakcik guard...Kadang2 tu aku terpikir la jugak, "bole percaya ke pakcik guard ni??"

Maklum la sekarang ni macam2 kes yang kita dengar & kita baca...Tu yang buat aku seram sangat kena tinggal ngan pakcik guard ni....huhu....Tapi, x baik la aku nak bersangka buruk kat orang....So, untuk mengelakkan dari terjadinya perkara2 yang x diingini, aku pun pergi la tunggu kat pondok depan kilang...Tapi...(banyak pulak tapinya), kat sana banyak pulak nyamuk..Habis badan aku kena gigit nyamuk...

Hari2 yang berikutnya, aku x nak lagi tunggu kat pondok tu...Aku tunggu aje kat ofis..Bila dah dudok kat ofis sorang2, aku rasa seram semacam la pulak....Mata aku ni dok melilau ke sana kemari, tkt2 ada benda @ makhluk yang x diundang tiba2 ada kat depan pc ke, x pun tepi pintu ke, xpun bawah meja ke, x pun dalam mesin photostat ke,eh2...bole ke??Ok2....disebabkan aku takut, so imaginasi aku tinggi & aku mula la imagine yang pelik2...Then, akhirnya, aku jugak yang takut sampaikan peluh dah menitik2 ke muka ...Tengok, bertapa takutnya aku...Tapi, sebenanya x da apa2 benda pun yang nak dtakutkan kat ofis ni..Aku je yang terover takut...Tu la tengok lagi cerita hantu banyak2, haaa kan dah takut tu...hahahaha

Tak Suka Tak Apa

Views

Aku benci bila ada yang dok menyibok hal aku...Semua benda pasal aku diorang nak korek...Kalo dapat, berapa kali aku masuk keluar toilet dalam sehari pun diorang nak ambik tau...Haisshh...Tolong la x payah nak menyibok sangat la...Aku x kacau life kau, so jangan cuba2 nak kacau life aku....Xkan la semua benda sal aku kau nak ambik tau??Aku bukan Siti Nurhaliza, bukan Ziana Zain @ bukan Ramlah Ram yang kau nak siasat sampai macam tu sekali...

Aku xsuka cari pasal dengan sesapa pun...Prinsip hidup aku simple je...Kau, kau, aku, aku....Kau xkacau aku, aku pun xkacau kau....So simple....Aku xperlukan sesapa untuk arahkan aku buat benda yang aku xsuka...

Macam contoh buat blog ni...Blog ni salah satu hiburan yang baru aku pelajari...Sebelum ni aku suka baca blog orang lain...Tapi, nak buat blog sendiri aku rasa x konfiden...Sampaikan satu hari tu, pintu hati aku ni rasa terbuka pulak nak buat blog....So, bila aku dah buat blog ni, aku rasa satu kepuasan yang xdapat aku nak gambarkan dengan kata2....Setiap kali aku menaip, aku taip benda yang betul..Aku luahkan dari isi hati.....Aku ikhlas mencoretkan apa yang terlintas dikepala otak aku ni...Aku puas bila dapat menluahkan segala2nya...

Bila ada yang xsuka dengan penulisan aku, aku jadi down sangat2....Sampaikan aku rasa nak delete aje blog ni & xkan ada sesapa lagi dapat baca...Tapi, bila dipikir2kan balik, buat apa aku nak bodohkan diri aku ni demi kepuasan orang lain??Siapa diorang nak tentukan hala tuju hidup aku??Diorang ke selama ni yang bagi aku makan minum, tempat tinggal, duit belanja???XXXX & selama2nya x akan & xmungkin.....

So, aku terus bangkit & kembali berpijak dibumi nyata....Malas dah nak pedulikan orang lain.....Diorang bukan tau apa yang kita rasa, apa yang kita lalui sehari2...Diorang tau nak menghina, mkeji, mghukum kita aje tanpa usul periksa...

Mengalah la selagi kita mampu mengalah...Xguna merpertahankan sesuatu yang kita sendiri rasa xperlu untuk dipertahankan...Kalo diorang xsuka cara kita, ok fine..Itu hak diaorang...Kita hidup dalam dunia ni memang selalu macam tu...Kadang2 kita x suka orang ni, kadang2 orang ni xsuka orang tu...Persetankan tu semua...Kita buat2 x tau & lupakan diorang yang xmendatangkan hasil apa2 pun dalam hidup kita tu....Dengan cara tu, kita akan rasa lebih tenang & bahagia even ada yang menyampah tengok muka kita...

Aku bahagia dengan life aku sekarang..Alhamdulillah....Maybe usia yang makin meningkat ni membuatkan aku lebih banyak berpikir dari bertindak yang bukan2....Kita hidup di dunia ni sekejap aje...Entah esok, entah lusa nyawa kita dicabut..Kita x tau...So, selagi kita masih bernyawa ni, hargai la hidup kita & jangan sia2kan apa yang ada disekeliling kita....Pada orang2 yang xsuka kita tu, maafkan aje la diorang tu kan....Diorang pun ada sebab kenapa diorang xsuka kita...X ada benda dalam dunia ni terjadi tanpa sebab...Even pen jatuh dari meja pun bersebab...Pokok kelapa bergoyang depan rumah pun bersebab...

Aku tau aku ni bukannya alim sangat nak bagi ceramah2 macam ni, tapi aku juga berhak untuk myuarakan isi hati aku...Aku bercakap pada apa yang aku rasa...Juga untuk renungan aku sendiri..Kalo rasa xsuka, rasa menyampah, sila la tekan (X) ye....X ada paksaan dalam pembacaan blog aku ni.....Blog aku ni bukannya buku teks kimia yang perlu kau tatap hari2....

Maaf sekali lagi andai ada yang terasa....Xberniat pun nak memburukkan sesapa....Peace...




Minta Maaf Andai Ada Yang Terasa

Views

Manusia memang ada bermacam2 ragam...Rambut aje sama hitam, tapi hati lain2...Kadang2 memang susah nak puaskan hati semua pihak..Bila kita cakap macam ni, orang ingat macam tu..Bila kita cakap macam tu, orang pulak ingat macam ni...Susah, kan??

This is my blog...My personal blog...So, aku berhak untuk bercerita & bkongsi apa2 aje yang aku suka....Tapi, maybe dalam x sedar aku dah sakitkan hati mana2 pihak...Bukan niat aku nak sakitkan hati sesapa pun..Xterlintas sikit pun dalam kepala otak aku ni nak buruk2 kan orang lain...Maybe cara aku salah & aku minta maaf banyak2 pada sesapa yang terasa dengan entry aku yang lepas2...

Aku tau aku ni perempuan jahat, selalu cakap ikut sedap anak tekak aku aje...So, kalo rasa x suka, tolong la jangan baca apa2 kat blog aku ni, ok..Kau x sakit hati, aku pun x sakit hati..Senang kn?????

Kalo ada yang terasa, harap maaf...Maklum la, aku ni sekolah x tinggi...Takat spm je...Keja pun kerani, tu la pasal ayat x betul...Bye.......



Jiwa & Raga

Views

Tiba2 pulak aku rindu giler ngan kawan2 time study dulu...Rindu nak lepak sama2, makan2, bgurau senda, bertepuk tampar, bgusti lengan & yang s'angkatan dengannya...haha....Lama sangat dah x jumpa diorang...Last jumpa tahun 2009, kot??...Huhu...Sekarang semua dah busy ngan life masing2...Tu yang tak dapat nak jumpa...Lagi pun semua dok jauh2...Memang susah la nak jumpa...

Kalo dulu2, kitorang salu lepak sama2...Trutama hujung2 minggu...Bez sangat2...Diaorang tu la jiwa & raga aku...Al-maklum la, family dok jauh...So, bl ada kawan2 yang sama giler2 macam aku ni, tu yang seronok sangat bersuka ria sampai kadang2 x ingat dunia...hahahaha

*Collect duit gara2 nak beli lauk & makan ramai2 kat rumah Alice*

*Ni la hamster kesayangan kat rumah sewa aku..Tp bukan aku yang punya...Kawan aku, Jane yang punya*

*Mendatingkan diri ditepi jalan...haha....*

*Main sepak2 la pulak*

*Kenapa aku x ada dlm pic ni...??Jeles...T_T*

*Alalala...romantiknya Naz & Alice*

*Romantik lagi aku & Alice..hahaha....Suka2 je ambik gambar macam ni..Jangan salah sangka ok...haha*

*Peace yo...*

*Muka kelaparan tunggu makanan tak datang2*

*Antara pic yang aku suka...(Jeles sebenanya coz aku xdapat naik..Dah cuba, tp xdpt...Kaki aku kontot sangat kot..haha*

*Kurt yang selalu mengelak bila d snap..So, jangan salahkan aku kalo muka ko huduh dalam pic ni...haha*

 *Depan rumah sewa aku*

*Alamak..Muka aku dah macam anak beruk daaaa..*

*Ermmmm....*



Diarong ni semua aku dah anggap macam adik beradik aku, yang sentiasa ada disisi aku saat suka & duka...Aku hepi sangat ada kawan macam diorang ni...Even aku sedih sekalipun, diaorang tetap ada, temankan aku & beri semangat.....Pendek kata, aku memang sayangkan diarong ni dunia & akhirat...X akan ada apa2 yang dapat melunturkan rasa sayang aku kat diorang semua...InsyaAllah

Harap2 dapat jumpa diorang lagi...Xkisah la time tu aku dah beranak 5 ke, janji dapat jumpa....hehe...

Sekian...Terima kasih kerana sudi membaca....


Sahabat

Views





Jika anda bersahabat, bersiaplah untuk berkorban demi sahabat anda tersebut.  Jika anda bermusuh dgn sahabat anda, bersiaplah untuk mengalah demi persahabatan itu.

Semua orang dalam dunia ni ada sahabat..Tapi, sahabat yang sentiasa ada ketika kita susah & senang, memang susah nak cari...Kadang2, ada sahabat yang ada ketika kita senang aje..Bila susah, semua lari...

Aku beruntung kerana mempunyai 2 3 orang sahabat yang sentiasa ada ketika aku senang, mahu pun ketika susah..Bila aku bersedih, diorang sentiasa ada untuk menenangkan aku....Itu la kelebihan sorang sahabat...Walaupun kadang2 kitorang jarang jumpa, tapi aku sentiasa ingat kat diorang semua...




Bila kita dah ada sahabat yang baik, yang sentiasa ada disisi kita, yang sanggup berkorban demi kita, maka hargai la diorang sebaik2nya...Semoga persahabatan ini akan berkekalan buat selama2nya...InsyaAllah....Sayang kitak orang semua....





Jatuh Cinta Lagi Part II

Views
 




 




Alhamdulillah, hari ni genap 4 bulan aku & si dia couple...Walaupun masih mentah lagi, tapi aku tetap bsyukur kerana dia telah membahagiakan & menceriakan hari2 aku....Semoga jodoh kami bkekalan buat selama-lamanya..Amin...

So, untuk entry kali ni, aku nak sambung kisah Jatuh Cinta Part I yg aku buat minggu lepas...Sapa2 yang belum baca lagi tu, jemput2 la baca ye...




Ok, beberapa bulan lepas dia add fb aku, aku masih lagi xberani nak komen apa2...Aku tkt dia kata, aku ni mengada2 pulak, tiba2 nak komen sedangkan dia x kenal aku pun...So, aku tengok, aku baca then aku like aje status dia...Tiap2 hari aku akan tunggu dia update status & aku akan like...Bila dia x da update apa2, aku jadi boring...Aku rasa rindu pulak nak baca status dia..Bila dah boring2, aku pun like kan aje semua gambar2 dia...Memang banyak sangat, tapi aku x kisah..Aku like semua..haha...Aku nak dia sedar, yang selama ni aku selalu skodeng fb dia, tapi malu2 kucing nak komen...haha

Nak dijadikan cerita, 1 hari tu, dia update status & dia kata dia nak jual skuter kesayangan dia a.k.a POCOYO...Masih x kenal POCOYO??Ok, tengok kt bawah ni..


 
*ni la pocoyo..eh2..bukan pocoyo ni..tengok lagi gambar seterusnya*

*haaa...ni la pocoyo...skuter kesayangan encik abg kite..hehe*


"Aku nak jual skuter ku lah~ada sapa2 nak beli?hihi"
Bila aku baca status macam tu, aku pun terkejut jugak la..Aku tau dia sayang sangat kat skuter dia tu...X kan la dia tergamak nak jual, kn..Aku pun beranikan diri komen kat status dia tu...Malu2 aku dah tolak ke tepi..Janji aku tau kenapa dia nak jual skuter dia tu...Bila dah bkomen2 tu, dari situ aku nampak yang dia ni pun bez jugak...Dapat bawak bergurau...Start dari hari tu, setiap kali dia update status, cepat2 aku komen...Xkisah la orang nak kata apa...haha... 

Sejak kejadian aku komen2 kat status dia, dia pun dah berani nak komen kat status aku jugak...Sampaikan satu hari tu, aku inbox dia..Borak punya borak, aku dapat rasakan yang dia ni memang sekepala dengan aku...Orangnya gila2 tapi kadang2 ada jugak serius bila becakap bab serius...Masa aku b'inbox2 dengan dia tu, aku kat Kuching..Makan angin la konon2nya...Dia pulak asyik tanya, bila aku nak balik..Aku cakap la aku tak nak balik Bintulu dah..Nak stay terus kat Kuching..Hehe...Sepanjang aku kat Kuching, aku asyik inbox dia aje...Sehari aku tak inbox, mcm x lengkap pulak hidup aku ni...haha...

Sampaikan malam aku nak balik ke Bintulu, aku pun tanya dia, bole x kalo dia ambik aku kat simpang kampung??Aku ni pun tiba2 pulak jadi berani suruh orang xdikenali pegi ambik aku kat simpang...Dah la balik malam...

 
Seperti yang dijanjikan., dia pun datang menjemput aku kat simpang kampung...Time tu dah dekat kol 2 pagi...Mana x nya, aku dah kena 'kencing' ngn mamat jual tiket kat terminal Kuching..Dia kata bas yang aku naik tu memang sampai Bintulu..Tapi dia tipu..Bas tu stop kat Sibu je...Terpaksa naik bas lain..Tu yang lambat sampai Bintulu...Nasib baik jugak la dia betul2 ambik aku kat simpang..Kalo x, x tau la nak suruh sapa lagi...Then dia hantar aku balik rumah dengan selamatnya...Alhamdulillah...


Start dari hari tu, kami mula rapat...Tapi xpernah pulak dia nak bawak aku keluar jalan2..Maybe dia masih malu2...Bila dah lama2 sikit, baru la dia berani nak bawak aku pegi keluar makan...Aku senang berkawan dengan dia...Dia seorang kawan yang baik & sedia mendengar segala celoteh aku..(maklum la, aku ni memang banyak cakap..haha)
 
Lebih kurang sebulan lebih berkawan, dia pun suarakan hasrat dia nak bercouple dengan aku...Mula2 tu, rasa x ready lagi nak couple...Lagipun time tu aku baru aje putus cinta...Takut pulak kalo orang kata, 'cepatnya cari penganti'...Then, jarak usia kami juga yang membuatkan aku berfikir panjang..Ye la, aku ni dah 25..Dia pulak baru aje masuk 21...4 tahun bezanya....Tapi, bila aku fikir2kn balik, maybe memang dah tertulis jodoh aku ni dengan orang muda..Even my parents pun macam tu jugak..Mak aku lebih tua dari bapak...7 tahun bezanya...Sedangkan nabi Muhammad & Siti Khadijah pun jauh jugak beza usia, tapi mereka tetap bahagia...So, kesimpulannya, usia tu sekadar angka...Aku xkisahkan semua tu..Yang penting aku selesa & bahagia dsamping dia..

Alhamdulillah, sehingga ke hari ni, dia masih macam dia yang aku kenali dulu...Sikit pun x pernah berubah...Terima kasih Ya Allah kerana kau telah mempertemukan aku dengan si dia...Semoga dia la jodoh yang aku cari2 selama ini, yang dapat menjaga & membimbing aku ke jalanmu Ya Allah...


p/s: sori kalo entry kali panjang bjela2..harap xbosan mbaca...hehe

Jatuh Cinta Lagi Part I

Views


Aku wanita yang mencintai kamu bukan kerana ketampananmu, tetapi kerana hatimu, ikhlas kerana Allah

*cinta hatiku*

Ni la dia cinta hati aku....Orangnya biasa2 aje...Tak ada la hensem mana pun...Tapi, tetap hensem dmata aku & aku sayangkan dia sangat2...Dia la segala2nya bagi aku..Dia banyak berkorban untuk aku...Kadang2 aku rasa segan jugak la, ye la, belum jadi suami isteri pun lagi, tapi dia dah sanggup berkorban macam2 untuk aku....Yang paling aku suka, dia ni sabar sangat melayan karenah aku yang kadang2 mengalahkan budak tadika, al maklum la, anak manja emak la katakan..hehe

Ok,mula2 aku nak kenalkan la dulu, siapa jejaka bertuah yang dah berjaya mencuri hati aku ni...hehe...Nama dia Mohammad Azizi Bin Ahmad, berusia 21 tahun, berbangsa melanau & anak bongsu dari 6 orang adik beradik...Alamak, dah macam buku biodata zaman sekolah rendah la pulak..hahahaha

Perkenalan aku & dia ni sebenarnya tanpa diduga...Selama ni aku tak penah kenal pun siapa dia even kitorang tinggal sekampung & dia tu kira saudara-mara aku la jugak..Tapi aku tak tau pun..Maklum la aku ni katak dibawah tempurung..hehehe...

Nak dijadikan cerita, satu hari tu, dia add facebook aku...Aku ni, sebenarnya jarang sangat nak approve orang, lagi2 kalau orang yang aku tak kenal...Mula2 tu, aku kata "takyah la approve"..Then 2 3 minit kemudian, aku tak tau kenapa la tangan aku ni gatal sangat p tekan nama dia & tengok album dia....Belek punya belek, tiba2 aku ternampak 1 album dia, "P.O.C.O.Y.O"...

*ni la dia POCOYO"




Dalam album pocoyo tu, ada banyak gambar skuter dia...Sebelum ni aku memang pernah tengok skuter dia ni...Tapi, tak tau siapa tuan dia...Memang selama ni aku selalu berangan2, kalo la aku dapat naik pocoyo tu, alangkah seronoknya...hehe...So, bila aku dah tau yang pemilik facebook tu adalh pemilik pocoyo, aku secara automatiknya, trs approvekan aje...(even aku tak kenal pun)..Bila dah approve, ada la jugak sekali 2 kitorang chat.....Tapi time tu dia macam nak tak nak aje nak layan aku, so aku pun buat2 tak layan aje la..hehe...Nak komen jauh sekali..Setakat like2 status aje la...

Nak tau apa kesudahannya??Tunggu...Nanti aku sambung lagi...Nak makan dulu ni..Perut dah lapar sangat..Ok, bye...

Jumpa lagi di part II...hehe...