Harapan MARYA Hanya Impian

Dah Tiba Masanya

Views
Assalamualaikum

Ni merupakan entri pertama aku dalam tahun 2013.  Kalau dulu aku rajin sikit nak menaip, tapi sekarang, tak tau la kenapa jari jemari aku ni rasa berat sangat nak menaip.  Bukan tak ada cerita yang menarik, tapi entah la.  Kadang-kadang aku lebih suka menaip luahan rasa hati aku dalam diari handphone aku je.  Maybe ada sesetengah benda yang aku rasa tak perlu aku nak kongsikan pada orang.

Hari ni  tiba-tiba rasa rajin pulak nak menaip.  Entah apa benda yang aku nak ceritakan pun aku tak sure lagi.  hahaha.

Ok, lagi 10 hari aku akan menamatkan zaman bujang.  Macam tak percaya pun ada jugak.  Bukan apa, rasa macam baru semalam habis SPM, tup-tup hari ni dah nak kahwin.  Hahaha.  Tapi, hakikat kejadiannya, umur baya-baya aku ni memang dah layak, dah wajib, dah mesti & dah segala-galanya kalau nak menjadi isteri orang.  Iya la kan, umur dah nak mencecah angka 30 la katakan.  Tapi, belum 30 lagi tau.  Baru 27.  Kira nak dekat la tu kan.  

*gambar time bertunang bln 6 tahun lepas*


Dulu zaman budak- budak, selalu sangat berazam & berangan-angan nak kahwin umur 23.  Tapi, angan-angan tinggal angan-angan aje la.  Sampai ke sudah tak kahwin-kahwin.  Hehe.  Bila dah menjangkau umur 27 ni, terasa pulak macam diri ni dah tua sangat.  Ada ke yang nak? Haha.  Alhamdulillah, ada jugak yang nak, walaupun yang nak tu lebih muda 4 tahun dari aku.  Ha, hebat tak hebat? Hahaha.

Jodoh ditangan tuhan.  Aku terima segalanya dengan hati terbuka.  Walaupun dia lebih muda dari aku, tapi aku tak pernah rasa yang dia macam budak-budak.  Sepanjang percintaan & dalam tempoh pertunangan kami, dia cukup matang & sangat bertanggungjawab.  Aku yakin dia dapat jaga aku seumur hidupku. InsyaAllah.

Mungkin Allah dah tetapkan yang tunang aku tu akan menggantikan & memikul tugas arwah abang untuk menjaga family aku.  Bukan la maksud aku dia akan menggantikan arwah abang aku 100%, tapi sekurang-kurangnya dia ada disisi kami sefamily saat kami benar-benar memerlukan arwah abang.  Terubat jugak la rindu mak & bapak dengan arwah abang kan.

Ok, berbalik pada cerita aku nak kahwin tadi kan, so far, alhamdulillah, segalanya berjalan dengan lancar.  Walaupun kadang-kadang ada la jugak benda-benda yang buat aku serabut, tapi, bagi aku, selagi benda tu dapat settle, tak perlu la nak serabutkan kepala otak.  Sentiasa fikir positif.  InsyaAllah, Allah akan memudahkan jalan.  

Barang-barang pun banyak dah dibeli.  Tinggal nak buat coklat untuk door gift, then nak cat bilik, hari tu dah cat, tapi cat pulak tak cukup.  So, terpaksa ditangguhkan ke hari lain.  Nak cat rumah kasi berseri-seri sikit. Haha.  Yang lain-lain rasanya ok dah kot.  Just baju je belum siap lagi.  Orang nak kahwin selalunya baju yang kena siap dulu kan.  Tapi, aku punya situation ni, lain sikit la.  Sepatutnya aku dah tempah baju tu awal, at least 2 bulan sebelum majlis.  Tapi, disebabkan aku busy sangat dengan kerja & benda-benda remeh temeh, tu yang buat aku tak ada masa nak pergi buat baju.  Plan nak buat memang dah ada.  Dah jumpa tukang jahit apa semua, tapi, selepas 2 3 bulan kemudian, baru la aku ada masa nak pergi sukat badan.  Tu pun diaorang yang pergi rumah.  Busy sangat ke aku ni?Dah macam busy ketua kampung la pulak.  haha 

Tapi, tukang jahit aku tu cakap, confirm baju tu akan siap.  Walau macam mana cara sekalipun.  Iya la kan, aku dah bayar mahal-mahal, nak tak nak, tak kira aku tempah last minute sekalipun, dia kena siapkan jugak.  Kalau tak mampu nak siapkan, dia kena cakap awal-awal.  So, aku serahkan aje la pada yang pakar.  Lagipun, baju yang aku nak tu, tak da la complicated sangat designnya.  Simple je pun.  Aku yakin tukang jahit aku tu mampu membuatnya dengan baik, cantik & menarik.  haha.  

Aku pun dah penat menaip, so, aku nak rehat, nak makan & nak pergi ambik duit BR1M.  hehe.  Esok lusa kalau aku rajin, ada la aku menaip & berceloteh lagi.  

Bye-bye.  :)

1 comment:

dearly kate said...

...nice story...anyway..

nanti follow I di sini ya.. http://dearlykate.blogspot.com/